2017. augusztus 20., vasárnap

Joss Stirling - Summer



Megjelent Joss Stirling nagysikerű fanatsy sorozatának befejező kötete a Menő Könyvek Kiadó jóvoltából. A záró részben még egyszer utoljára belemerülhetünk a savantok világába, ezúttal Summerrel a főszerepben. A turné menetét három állomáson keresztül követhetitek végig, és nyerhettek egy példányt a könyvből.


Joss Stirling: Summer

Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634033783
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
Túlélhet-e a szerelem titkok és hazugságok közt?
Summer életére szörnyű árnyék borul. Elszívja az erejét, irányítja a tetteit, és azzal fenyeget, hogy a jövőjét is tönkreteszi.
Egy kockázatos küldetés ideiglenes szabadulással kecsegtet.
Summernek a telepatikus képessége segítségével kell megtalálnia a célpontot, és kiderítenie az igazságot.
Hal Robinson katona. Semmi sem téríti el a céljától. Győztes típus. Ám amikor összetalálkozik Summerrel, életének eddigi fontossági sorrendje lassan megváltozik.
Bízniuk kell egymásban, ha meg akarják védeni a savantok közösségét. De vajon a saját titkaik nem állnak-e a boldogulásuk útjába?
A Lélektársak-sorozat ezzel a kötettel lett teljes.

Saját véleményem:
Vegyes érzelmekkel tele vágtam bele a Lélektársak sorozat befejező kötetébe. Féltem, hogy már kinőttem a sorozatból (lsd. Angel), miközben epekedve vártam, hogy újra elmerülhessek a savantok világában - a tudat pedig, hogy elérkeztünk a fináléhoz, keseredés érzéssel töltött el. 

A történet főszereplője ezúttal Summer, Misty és Angel barátnője, akiben jóval több rejlik, mint azt elsőre gondolnánk. Mind személyisége, mind pedig magánélete szövevényes. Olyannyira, hogy a könyv első harmada kizárólag rá, valamint az életére fókuszál. Ez némileg újdonság az előzőekhez képest, amik minden alkalommal belecsaptak a lecsóba. Ebben az esetben viszont egy lassú, többnyire eseménytelen kezdettel kell számolni, ami ráadasként még elég hosszú is.
Joss Stirling aprólékosan bemutatja Summer családi életét, ami minden, csak nem rózsás. A lány anyja egy savant vámpír, állandó felügyeletre szorul, nehogy lecsapolhassa mások érzelmeit - ezt a feladatot pedig szerencsétlen hősnőnk kénytelen ellátni. Mindennek hála nem viheti haza a barátait, nem beszélhet a családjáról - az őrület szélén álló bátyjáról vagy fanatikus anyjáról -, és a jövőjéről sem szövögethet álmokat. Érzelmileg tehát rendkívül erős a kezdet, főként miután beúszik a képbe a szigorú apafigura is. 
Az igazság viszont az, hogy hiába sajnáltam szegény lányt, untam az első fejezeteket, amikor pedig kártyavárként omlott össze minden, majdnem letettem a könyvet. Summerben egy Angelhez hasonló tinidrámazó lányt láttam - végtelenül idegesített. 

Örülök, hogy mégsem tettem le, és adtam neki egy második esélyt, mert onnantól, hogy megérkezik a tényleges cselekmény, oldalról oldalra válik egyre izgalmasabbá, s letehetetlenebbé a történet. Mi több, Summer - sokkalta szerethetőbb - valódi énje is napvilágra kerül. 
Summer különleges képessége okán felkérést kap a Benedict családtól, hogy repüljön velük Afganisztánba és segítsen Victor nyomára bukkanni, aki minden ésszerűség dacára elszökött, hogy kiszabadítsa tizennyolc hónapja börtönben sínylődő lélektársát. 
Summer noha kezdetben ódzkodik a feladattól, mégiscsak belevág élete utolsó nagy kalandjába mielőtt elzárkózna a világtól, csatlakozik a Benedictekből és a Robinson fivérekből álló csapathoz. Azzal viszont nem számol, hogy a Robinsonok között lesz egy vele egykorú nem savant srác, aki rászáll, és folyamatosan piszkálja. 
Summer és a megkeseredett Hal egy végeérhetetlen kutya-macska párbajba keveredik, ott és ugy sértegetik egymást, ahol és ahogy csak lehet. Kettejük viszonya vad, szenvedélyes, illetve rettentő vicces is. Mindegy, hogy marakodnak vagy éppen aranyosan andalognak, ott van bennük a tűz, ami olvasói szempontból szerethetővé teszi őket. Jómagam például imádtam szócsatáikat, olykor már-már fetrengtem azon a sok hülyeségen, amit kitaláltak - Hal becézései pl. halálosak. 

Karakterizálás tekintetében Joss Stirlingnek nem volt egyszerű dolga, öt lélektárs kötet után viszonylag nehéz újat mutatni, mégis azt kell mondanom, sikerült. Mind a karakterek, mind a lélektársi kötelékek tudtak új színt hozni a világba. 
Summer aranyos, okos - néha egy picit okoskodóbb a kelleténél -, imádja a könyveket, ugyanakkor szeret jól kinézni, és pörög a nyelve - ezekkel a tulajdonságokkal pedig úgy gondolom, pont azt testesíti meg egyszerre, amit mások kinéznek és amit nem gondolnak a könyvszerető emberekből. Esetében pedig muszáj még megemlítenem, hogy ami kezdetben unalmas (karakterének és családi hátterének hosszan kifejtett ismertetése), az a későbbiekben hasznos és szükséges.
A többieket nem fogom mind felsorolni, de ami talán érdekes lehet, az az, hogy minden eddigi karakter kap egy rövid cameo szerepet, valamint Victor, mint hattérfőszereplő végre megkapja a maga hepiendjét, és egy kicsit jobban is megismerhetjük, aminek szerintem minden rajongó örülni fog. Én mégis a Benedict fiúk apjának, Saulnak örültem leginkább. Már az első részben a szívembe zártam, jó volt végre többet kapni belőle. 
Végül, de nem utolsósorban ott van Hal, aki önmagában nem egy Benedict fiú, de mint Summer párja, tökéletes. Remekül kiegészítik egymást - az ő szerepe leginkább Summer terelgetésében rejlik. 

Aki ismeri a sorozatot, az tudja, hogy Joss Stirling előszeretettel mozdítja ki karaktereit az átlagos környezetből, legyen szó távoli országokról vagy különleges élethelyzetekről. Ezúttal a távol-keleti országokat látogatjuk meg, ami önmagában is izgalmas lenne, ám az egész utazáshoz társul egy fékevesztett, országokon átivelő hajtóvadászat is, amiben bűncselekmények épp úgy előfordulnak, mint történelmi műkincsek. Hogy Halt idézzem, amolyan Nemzet aranya feelingje van a Summernek. 
Egyetlen percre sincs megállás, folyamatosan pörögnek az események, a kis csapat egyik akcióból csöppen a másikba. És ha mindez nem lenne elég, megannyi fordulatra is érdemes felkészülni. 

Mindent egybevetve a Summer méltó lezárása a sorozatnak. Pergő, eseménydús, fordulatokban bővelkedő, vicces, karakterei pedig szerethetőek. 
Joss Stirling neve garancia, ha valaki habkönnyű, ugyanakkor minőségi YA regényre vágyik.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Summer, Saul, Hal
Kedvenc jelenet: az Aladdinos
Negatívum: eleje
Borító: 5/4
Sorozat: Lélektársak 6. része




Nyereményjáték


A savantok története lezárult Summer kötetével, azonban a turné állomásain még egy kicsit visszatekintünk az előző kötetekbe. A sorozat szereplőinek egyik legnagyobb kihívása, hogy megtalálják a lélektársukat, és ezáltal kiteljesedjenek. A nyereményjátékunk is ehhez fog kapcsolódni, a három blogon leírásokat fogtok találni egy-egy savant párosról, akik a korábbi részekben már rátaláltak egymásra Nincs más feladatotok, mint megfejteni, hogy kikről szól a jellemzés, és beírni a rafflecopter megfelelő sorába a két nevet.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk!


A szerelmesek egymásra találásáig rögös út vezetett, hiszen az egyikük nem is volt tisztában a savant léttel. A páros női tagja az emberek auráját látja, míg a férfi egy csodagyerek, hiszen a legerősebb a fivérek között, a közeli jövőt látja.




Nézzetek be a többi állomásra is

08/18 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése