2017. december 7., csütörtök

Sara Shepard - Pretty Little Liars 2.



Aria, Spencer, Hanna és Emily története végre könyvként is folytatódik a Hibátlanok című 2. kötetben. A könyv immár jócskán eltér a sorozattól, mégis hűen visszaadja annak hangulatát. Most megismerkedhettek a második résszel a Blogturné keretében, három blogger könyvkritikái alapján. Aki nyomon követi az állomásokat, természetesen egy nyereménypéldánnyal is gazdagodhat.


Sara Shepard: Hazug csajok társasága - Hibátlanok

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634571124
Oldalszám: 304 oldal
Fordító: Miks-Rédai Viktória

Fülszöveg:
Rosewoodban, ahol a legédesebb mosolyok takarják a legsötétebb titkokat, él négy csinos kis hazudozó – Spencer, Aria, Emily és Hanna –, akik nagyon csúf dolgokat tettek...
Spencer lenyúlta a testvére barátját; Aria totál belezúgott az angoltanárába; Emily nagyon szereti az új barátnőjét, Mayát... de nem csak mint barátot; Hanna pedig szó szerint belebetegszik a megszállottságába, hogy tökéletesen nézzen ki. De a legrémesebb titok, amin mindannyian osztoznak, annyira botrányos, hogy teljesen tönkretehetné kényelmes életüket.
És valaki, aki csak A.-nak nevezi magát, éppen ezzel fenyegetőzik.
Először azt hitték, A. Alison, a három éve nyomtalanul eltűnt barátnőjük. Ám később kiderült, hogy Alison halott. De akkor ki lehet A.? Melissa? Spencer szinte betegesen versengő testvére? Vagy Maya, aki egészen a magáénak akarja Emilyt? És mi van Tobyval, a titokzatos sráccal, aki pont azután hagyta el a várost, hogy Alison eltűnt?
Egyvalami bizonyos: A. kezében elég bizonyíték van, hogy tönkretegye őket. És a lányok minden egyes gyűrött levélkével, gonosz netes üzenettel vagy bosszúálló sms-sel közelebb sodródnak ahhoz, hogy mindent elveszítsenek.

Saját véleményem:
Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a sorozat írott formában is ennyire működőképes lesz. Hiába bizonyított az első rész, a másodikról tudtam, hogy el fog térni az oly nagyon szeretett filmváltozattól, ami rettegéssel töltött el (gondoljunk csak a Vámpírnaplókra). Feleslegesen.
Sara Shepard zseniális; hihetetlenül olvastatja magát az egész sztori! Folyamatosan pörögnek az események, mindegyik szálon sűrűsödnek a gondok, és miközben a lányok saját, mélyre temetett titkai egyre közelebb kerülnek a felszínhez, közös ügyük is újabb fordulatot vesz. Méghozzá nem is akármilyet!

Ezúttal a Toby-titok kerül terítékre, újabb lepleket rántva le a csajok és Ali kapcsolatáról. Nem véletlenül, ugyanis Toby húsvér valójában megjelenik Rosewoodban, Spencerékben pedig felidéződik a tragikus éjszaka emléke, mely Jenna megvakulásához vezetett. Ezzel a fiú potenciális A jelöltté válik, mint ahogy sokan mások is.
Ali holttestének előkerülésével jócskán kiszélesedik azoknak a köre, akik ártani akarhatnának a lányoknak, és hála A újabb üzeneteinek, néha még az is megfordul a fejükben, nem közülük való-e az illető. Bizalmatlanságukat pedig tovább tetézi ismételt elidegenedésük.
A sorozattal ellentétben itt a lányok továbbra sem borulnak egymás nyakába; ahelyett, hogy közös erővel szállnának szembe az őket zaklatóval, inkább magukba fordulva rejtegetik titkaikat, illetve igyekeznek megóvni azokat. És ez így, ebben a formában tökéletesen működik is. Sokkal hihetőbb a lassú, döccenőkkel tarkított újraegyesülésük, amire jól láthatóan még sokat kell majd várni, mintha hirtelen egymás nyakába borulnának, elfelejtve sérelmeiket. A könyvforma ezt követeli. Annál is inkább, mert így lehetőség van arra, hogy jobban elmélyedhessünk a lányok múltjában, jelenében, megismerjük karaktereiket.

Az, hogy Sara egyszerre négy lánnyal dolgozik, rengeteg teret biztosít a különböző család-, barátság- és párkapcsolatmodellek bemutatására, ami kivétel nélkül megjelenik mindegyiküknél.
Ariánál a döntésképtelenségre kerül a hangsúly, húsbavágó realitással ábrázolva, min megy keresztül egy gyerek, ha olyan titok nehezedik a vállára, mint Ariáéra, ahol nincs helyes megoldás. És bár az ő szemszöge ezúttal némileg háttérbe szorul, mégsem mondható elhanyagolhatónak.
Mint, ahogy Emilyé sem.
Az ő titka és problémája amúgy is egészen más kaliberű, mint a többieké, nála továbbra is a másság elfogadása van fókuszban. Emilynél Sara ezúttal az önbeismerés, -vívódás folyamatába enged bepillantást, megmutatva, mennyire nem egyszerű elfogadni a szív ésszel szembeni harcát. Főként akkor nem, ha az illető olyan közegben nevelkedik, ahol minden tökéletes és szabályos keretek közé lett szorítva, miközben elvárások egész sora nyomja agyon.

A két vezérkarakter viszont továbbra is Hanna és Spencer.
Hanna lába alól egyre jobban kezd kicsúszni a talaj, miközben a tökéletesség álcája romokban hever. Otthoni és szerelmi gondjai, valamint evészavarai kicsúcsosodnak, s minden eddiginél jobban elhatalmasodnak rajta. Nem elég, hogy betegsége miatt fantomképek gyötrik, még hirtelen felbukkanó apja is új bonyodalmakat hoz mindennapjaiba, így Hanna már nem csak magának és osztálytársainak (vagy  Seannak), de apjának is meg akar felelni, csakhogy akadályok egész sora nehezíti feladatát.
Akárcsak Spencerét, akivel a Wren-ügy miatt továbbra sem hajlandóak szóba állni családtagjai, mi több, egyenesen kitaszítják maguk közül, megvonnak tőle mindent, ezzel méginkább Wren karjaiba kergetve. A kérdés csak az, mennyire lehet működőképes egy effektív felnőtt és tini távkapcsolata, vagy hogy minderre mit lépnek Melissáék.

Bonyodalomból tehát nincs hiány, az egyéni karakterdrámák önmagukban is kellően érdekfeszítőek, ám A üzeneteivel, vagy immár feladataival kiegészülve egyre izgalmasabbak. Sőt, lassan-lassan megjelenik az a sötét, krimis hangulat is, ami a sorozatra is jellemző volt. Rémképek, halottak, széthulló családok, egyre szövevényesebb románcok, és sok piszkos kis titok. Méghozzá a megdöbbentő fajtából!
A sorozat és könyv fonala megfelelő arányban és jókor válik külön, ahhoz, hogy a PLL-érzés megmaradjon, de újat is adjon olyan váratlan fordulatokkal kiegészülve, amik minden rajongót földhöz vágnak majd. Én legalábbis még mindig nem dolgoztam fel a történteket (főleg, hogy egy nagy kedvencemet érintik), és igen, némileg sokkot kaptam.

Továbbra is csak ajánlani tudom a Hazug csajok társasága könyveket mind rajongóknak, mind azoknak, akik noha nem látták a sorozatot, de szeretik az izgalmas, rejtélyes, csajos, krimiszállal bolondított regényeket.
És végül, de nem utolsó sorban kitérnék még az első bekezdésben említett félelmemre, mert igen, rettegtem a pillanattól, amikor a film és könyv különválik. Alaptalanul. Igaz, hogy Sara Shepard új utakra terelte karaktereit, de közben megtartotta a történet esszenciáját - a hangulatot, A-t, a csajok személyiségét, stb. Mi több, leírásai annyira elevenek, pll-esek, hogy olyan, mintha egy második sorozat játszódna lelki szemeink előtt, néha még arra is nehéz rájönni, mi lett más. Szóval ne féljetek tőle. A függővégtől és a könyvre függéstől már inkább.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Hanna, Spencer, Aria
Kedvenc jelenet: Spencer és Melissa beszélgetése a nagy csattanóval
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Hazug csajok társasága (PLL) 2. része




Nyereményjáték


A hazug csajok más sorozatokban is játszottak már mellékszerepeket. A turné állomásain rövid leírást találtok ezekről a sorozatokról, ki kell találnotok a sorozatok címeit. A Rafflecopter megfelelő sorába a sorozatcímek magyar változatát kell beírnotok.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Sasha egy orvosi sorozatban szerepelt, amelynek főszereplője egy mogorva, sokszor bunkó, ám zseniális orvos-diagnoszta, aki a csapatával olyan emberek betegségét diagnosztizálja és gyógyítja meg, akikről más orvosok már lemondtak.




Nézzetek be a többi állomásra is

12/03 Sorok Között
12/05 Spirit Bliss
12/07 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése