2018. január 16., kedd

Charlie N. Holmberg - Az üvegmágus



Megjelent a GABO SFF jóvoltából Charlie N. Holmberg A papírmágus trilógia második része Az üvegmágus.
Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere mutatja be a késő viktoriánus kori Angliában játszódó, különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kalandokkal teli történet folytatását, melyet a Disney tervez megfilmesíteni.


Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus

Kiadó: Gabo SFF
ISBN: 9789634065500
Oldalszám: 232 oldal
Fordító: Márton Zsófia

Fülszöveg:
Ceony Twill folytatja papírmágusi tanulmányait, ám tanárával, Emery Thane-nel nem tud olyan könnyen dűlőre jutni, mint a tananyaggal. Amikor ő és Thane macska-egér játékba keverednek egy bosszúszomjas varázslóval, Ceonynak el kell döntenie: hagyja, hogy mások megvédjék, vagy ő próbálja megóvni a szeretteit a fenyegetéstől.
Eközben pedig olyan titok birtokába jut, amely az egész mágikus világot kifordíthatja a sarkából, és csak rajta áll, hogy képes-e megakadályozni, hogy ez a veszedelmes tudás rossz kezekbe kerüljön.
A papírmágus folytatása még magasabbra emeli a téteket, és egyaránt elbűvöli majd a fiatal és idősebb olvasókat is.

Saját véleményem:
A papírmágust minden hibája ellenére nagyon szerettem, hosszabb távon is mély nyomokat hagyott bennem, úgyhogy nagyon megörültem a viszonylag gyorsan érkező folytatásnak. Hogy mire számítottam, azt magam sem tudom, de kellőképp fel voltam vértezve egy, az elsőhöz hasonló, szívmelengető, ámde kissé szürreális kalandra. Ezzel szemben kellően megdöbbentem, hogy nem azt kaptam. Sőt, tovább megyek: Charlie N. Holmberg pont azokat az elemeket hagyta ki Az üvegmágusból, amik miatt anno levontam a pontozásból. Bizonyos tekintetben a történet előnyére vált a túlzott szürrealitás hiánya, ám hazudnék, ha azt mondanám, nem hiányzott. Remélem, a harmadik kötetben sikerül elcsípni az aranyközéputat.

A folytatásban tovább szélesedik a mágusok-, s velük együtt kedvenc tanonc-tanár párosunk világa. Miközben Ceony és Emery igyekeznek maguk mögött hagyni a Lirával történteket, s folytatni a tanulást, a háttérben sötét alakok gyülekeznek. Egy egyszerű tanulmányi kirándulás után pedig elszabadul a pokol, olyannyira, hogy nem az lesz Ceony legfőbb gondja, miként is leplezze tanára iránti érzéseit, amiről az megpróbál tudomást sem venni...  mindez a második helyre szorul.
Oké, oké, viccet félretéve Az üvegmágusban két szálon haladnak az események, folyamatosan ébren tartva a leheletnyi romantikát és a jóval fajsúlyosabb akciót. A kettő pedig gyönyörűen egybesimul, teret biztosítva a másiknak.
Romantikus alkatként szerettem, hogy ha csak óvatosan is, de kikerülhetetlenné vált a Ceonyék közt vibráló kémia.
Charlie N. Holmberg nagyon szépen kezeli, finoman építgeti a kapcsolatukat, lépésről-lépésre haladva, megfelelve a tanár-diák szabályoknak és társadalmi elvárásoknak, nem feledkezve meg a korhűségről. Ceony hebrencssége és Emery merevsége remek kontrasztot alkot, ebből kifolyólag apró gesztusaik hol mókásak, hol sóhajtozásra késztetőek.
Ám az egész nem áll meg ennyiben, ugyanis mágusaink arra kényszerülnek, hogy elhagyva otthonukat, a pezsgő fővárosban, egyszersmind sok-sok mágus előtt találják magukat, akik között bizony akadnak olyanok, akik nem nézik jó szemmel szoros barátságukat.

És akkor itt jön képbe az izgalmat szolgáltató szál, az akció. Mágus párosunknak nem véletlenül kell elhagyniuk nyugalmas otthonukat, tekintve hogy egyszerre két alak is Ceony életére tör. Egyikük életben akarja tartani és olyasmire használni, amivel pusztulás szélére sodorhatná a világot, míg másikuk szimplán csak a lány életét akarja kioltani. Hogy miért, az maradjon titok, ám azt elárulhatom, miközben Emeryék az okokat keresik, rengeteg bonyodalommal vegyes, hajmeresztő élményben lesz részük, hol élet-halál harcba bonyolódva, hol nyomok után kutatva.
A második kötetet egyáltalán nem lehet azzal vádolni, hogy unalmas, nem pörögnek az események, hisz folyamatos mozgásban vannak a karakterek. Végre képbe kerülnek a mágus világ fejesei (rendőrök, politikusok), míg a barátoknak, ellenségeknek hála újabb matériák is megmutatkoznak - nem feledve a papírt.
Ahogy az a címből kiderül, ezúttal az üveg játszik központi szerepet, ami a papírhoz hasonlóan igencsak izgalmas anyag; bizonyos tekintetben ravaszabb is - bár hozzáteszem, sérülékenysége ellenére nálam továbbra is a papír a nyerő. Szóval véres, halálos, látványos, körömrágós pillanatokból nincs hiány.
De... Nekem nagyon hiányzott a tanonckodás, az, hogy terjedelmileg is hosszabban lássam együtt az Emery-Ceony párost. Hiába erősödött a romantikus szál és kapcsolt magasabb fokozatra az akció, Az üvegmágusból pontosan az a szív hiányzott, ami A papírmágusban megvolt. Emiatt nem adom meg a maximum pontszámot.

Mindent egybevetve, bár A papírmágus trilógia közel sem tökéletes, megvannak a maga hibái, mégis egy nagyon szerethető, tartalmas, kicsit romantikus, kicsit vicces, kalandokban bővelkedő sorozat. Az én szívemet teljesen elrabolta, és azt hiszem, annál nagyobb elismerés nem is kell egy történetnek, mint az, hogy maradandó tud lenni; hogy sokszáz könyv után mit sem fakul az élmény, amit kínál.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Emery, Kömény
Kedvenc jelenet: csók, Emery fejezet
Negatívum: rövid Emery-Ceony jelenetek
Borító: 5/5
Sorozat: A papírmágus trilógia 2. része




Emery második kedvence


Már A papírmágusban is kiderült, Ceony mennyire szeret főzőcskézni, s jóllakatni tanárát. Eme jószokásától a második részben sem tud szabadulni, számtalanszor készít ilyen-olyan finomságot, például Thane mágus második kedvencét, a pásztor pitét.
A pásztor pite néhány hónapja piszkálja a fantáziámat, többször elhatároztam már, hogy elkészítem, de a végső lökést Az üvegmágus adta meg, úgyhogy arra gondoltam, megosztom veletek a receptet, mely nem az eredeti, de ahhoz elegendő, hogy megértsük, miért is ez Emery második kedvence.


Hozzávalók:
  • 20 dkg borsó
  • 2-3 db répa
  • 50 dkg darált sertéshús
  • só, bors
  • 0,5 liter húsleves alaplé
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 db hagyma
  • 50 dkg burgonya
  • tej, margarin

Elkészítés:
1) A krumpliból, tejből, margarinból krumplipürét készítünk a szokott módon.
2) Sós vízben előfőzzük a borsót.
3) Felkockázzuk a hagymát és a répát, majd kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát. Ezután hozzáadjuk a felaprított répát.
4) Amikor megdinsztelődött (kb. 3-4 perc), hozzáadjuk a húst, amit fehéredésig pirítunk.
5) Ezt követően hozzákeverjük a paradicsompürét és a húslét, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve hagyjuk főni.
6) Ha kész, hozzákeverjük a borsót, hagyjuk 2-3 percet főni együtt, majd lezárjuk a tüzet.
7) Vékonyan kivajazunk egy hőálló tálat, beleöntjük a húst (ha sok lé marad, azt leöntjük róla),, majd rákanalazzuk a krumplit és elsimítjuk.
8) Villával begereblyézzük a tetejét.
9) Sütőben addig sütjük, míg megpirul a burgonya.






Nyereményjáték


Az üvegmágusban a papír anyag mellett igen fontos szerepet kap az üveg, de legfőképpen a tükör. Ismerünk számos történetet amiben tükrökben látnak, utaznak a szereplők vagy mágikus hatalommal bírnak. Most minden állomáson képet találtok egy filmből, esetleg meséből ahol valamilyen szempontból fontos szerepet játszik a tükör. Nektek fel kell ismernetek őket, majd a Rafflecopter megfelelő dobozába írjátok be a címüket.






Nézzetek be a többi állomásra is

01/10 Könyvvilág
01/12 KönyvParfé
01/14 Insane Life
01/16 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése