2018. március 25., vasárnap

Brodi Ashton, Cynthia Hand, Jodi Meadows - Lady Jane



A Maxim Könyvkiadó jelentette meg három sikeres young adult szerző Brodi Ashton, Cynthia Hand, Jodi Meadows közös regényét Lady Jane címmel. Valós történelmi személyekkel kalandozhatunk ebben az alternatív valóságban Anglia trónjáért folyó cselszövések közepette. Nyolc bloggerünk mutatja be ezt a humorban bővelkedő regényt, ahol mindennapos az emberek alakváltása a legkülönbözőbb lényekké. Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.


Brodi Ashton, Cynthia Hand, Jodi Meadows: Lady Jane

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632618906
Oldalszám: 510 oldal
Fordító: Szűr-Szabó Katalin

Fülszöveg:
Edward még csak tizenhat éves, és már Anglia királya. De sajnos épp haldoklik, ami elég kellemetlen, ha azt nézzük, hogy inkább az első csókja tervezésével kellene foglalkoznia, mint azzal, hogy kire is hagyja a trónt… Jane Edward unokatestvére, akit sokkal inkább érdekelnek a könyvek, mint a romantika. Szerencsétlenségére Edward beleegyezett a megházasításába, hogy ezzel bebiztosítsa a trónöröklését. Ráadásul van valami igen furcsa a neki kiválasztottban: Gifford ugyanis egy ló. De tényleg, a férfi minden egyes nap hajnalán egy nemesi szénafalóvá változik – csak hogy naplemente után a fogai között szénaszálakkal változhasson vissza emberré. Ettől eltekintve azért meg kell hagyni, hogy roppantul jóképű, és Jane betűkkel töltött szívében szép lassan hely szabadul fel számára is. A történet egyre zűrösebbé válik, ahogyan Edward, Jane és Gifford egy kolosszális összeesküvés közepén találják magukat. Miközben a királyság sorsa a tét, hőseinknek saját összeesküvést kell szőniük, számos harcot megvívniuk, kalandozniuk, s a szívük sem maradhat szárazon. De vajon sikerül véghezvinniük a tervüket, amíg a fejük még a helyén lehet?

Saját véleményem:
Történelem és humor, két olyan elem, amivel könnyű levenni a lábamról, a Lady Jane-t pedig e kettő keveréke teszi azok számára is szerethetővé, akik nem rajonganak a történelemért. A szerző trió sajátos humorral, valamint a fiatalabb korosztály számára fogyasztható - fantasy és kaland - elemekkel tarkítva vezeti be olvasóját a 16. századi Anglia belviszályaival terhes időszakába.
VIII. Henrik neve valószínűleg mindenki számára ismerősen cseng, a történelem könyveken kívül ő inspirálta a világhírű Tudorok című sorozatot, mint ahogyan elődjei (A fehér királynő, A fehér hercegnő), és a családjával kapcsolatban álló, Skótok királynője, Mary (Reign) életéről is készültek sorozatos feldolgozások. Henrik gyermekei (Edward, Mária/Mary, Erzsébet/Elizabeth) és unokahúga (Jane) azonban olyan vakfolt, ami sem képernyőkön, sem órákon nem kerül terítékre.
Cynthia Handék regénye mindazonáltal kiköszörüli ezt a sajnálatos csorbát.

A történet két részre tagolódik. Az első, nagyobb fele történelmileg hű, a sok-sok kitaláció mellett tartalmazza mindegyik személy valóságos életútját, akárcsak a hozzájuk köthető eseményeket. A második hányad viszont szembemegy mindezzel, s egyfajta alternatív happy end irányába tolódik el. (Ne ijedjetek meg, nem spoilereztem el semmit, a szerzők már a kötet legelején kijelentik, hogy itt bizony minden a boldogan éltek részt helyezik előtérbe.)
Minden ott kezdődik, hogy VIII. Henrik fia, a gyermekkirály Edward haldoklik, s örökös hiányában mérlegelnie kell, kit tegyen meg utódjává. Idősebb nővérét, a vallási fanatikus Mary-t, vagy a másik testvérét, Elizabethet, aki szintén nem megfelelő választás, netán valaki egészen mást? Például unokatestvérét, a jámbor könyvmolyt, Jane-t? Végül, tanácsadói buzgó közbenjárásának hála utóbbi mellett dönt, ám egyre súlyosbodó állapota miatt, kénytelen gyorsan férjhez is adni Jane-t legbizalmasabb embere fiához... aki nappal egy ló.
Bizony, jól olvastátok, Gifford alakváltó, másnéven E∂ian.

Ahogy korábban említettem a szerző trió nem kevés fantasy és kaland elemmel varázsolta érdekfeszítővé a sztorit. Az Angliában jelenlévő vallási ellentétek befogadhatóbb ábrázolása végett megalkották az E∂ian szálat. Ebben a kontextusban az alakváltók lettek az üldözöttek, míg az Igazak (melynek Mary is elkötelezett híve) az üldözők. Vagyis ahelyett, hogy a katolikus és protestáns vallás feszült volna egymásnak, az alakváltók és az őket megvetők harca vette át a szerepet. És hát valljuk be - vallásosság ide vagy oda -, egy YA regényben sokkal izgibb mindenféle állatokká alakuló emberekről olvasni, mint a protestáns vallásról.
Az, hogy Jane férje élete felét lóként tölti, rengeteg humor forrásául szolgál, legyen szó nászéjszakáról, lovas poénokról vagy akár állati gondolkozásról. De ugyanez igaz az összes E∂ian alakra, mely megjelenik a lapokon. Mindannyian más oldalt mutatnak meg, más eszközzel hatva az olvasóra.

A cselekményt három nézőpontkarakter által ismerhetjük meg, igen alapos képet kapva minden oldalról, ok-okozati tényezőről. Egyfelől ott van Edward, Anglia királya, aki haldoklik... Tudomása szerint a Vésztől, valójában legbizalmasabb emberei hataloméhsége miatt, akik halálával bábkirálynőt kívánnak trónra ültetni. Edward fejezetei tehát tele vannak árulással, félelemmel, haldoklással és sok-sok kalanddal, valamint komfortzónából való kimozdulással, miközben ott a kérdés, Edward vajon túléli-e? És ha igen, a trónról letaszított fiú képes lesz-e egy törvénytelenségekkel teli világban életben maradni? Egyáltalán esélye nyílik-e valaha is megismerni a szerelem szépségeit? Bevallom, nekem ő volt az egyik legnagyobb kedvencem emberi esendősége miatt.
A második pedig Gifford, vagyis G., akiről mindenki azt hiszi, valódi nőcsábász, holott nappal a szabadságot élvezve vágtat, éjjelente pedig verseket ad elő. Ő a család fekete báránya - barna lova -, apja megveti és eszközként használja céljai eléréséhez.
G. szálának valójában inkább érzelmi értéke van. Általa nyerhetünk bepillantást a Jane-nel való házasságának másik oldalába, ami kettejük konfliktusai vagy éppen titkolt érzelmei miatt fontosak, illetve ő képviseli legintenzívebben az E∂ian átkot is. G. nem egy hős alkat, kard helyett pennával és lelki sérüléseivel viaskodik - de a szememben pont emiatt vált érdekes, s egyben szerethető figurává. Róla olvasni olyan volt, mintha az Aranyhaj c. mese Nyálas Eugénjéről olvastam volna.
A két fiú szemszögét hamar megszerettem, azok kezdetektől magukkal sodortak, nem úgy Jane-é. Noha a lány igazi könyvmoly, aki falja a lapokat és úgy viselkedik mint mi, könyvrajongók, az antiszociális viselkedése sokáig szakadékot képez közte és az olvasó között. Egészen addig, míg bele nem kényszerül egy házasságba, ami megannyi új problémát hoz elő, és ami jócskán kimozdítja az írott szavak világából. Onnantól, hogy Jane feleséggé válik, sokkal szerethetőbb formát ölt, s egyben a regény feministájává alakul, kamatoztatva tudását.
Mindhárom karakter nagyon erős, fiktív és történelmi jellegében is. Mi több, utóbbit igazán emberi közelségbe hozzák, s koruknak megfelelő érzelemvilággal és gondolatmenettel élik meg a rájuk kényszerített szerepüket.

A Lady Jane legnagyobb erőssége, hogy szórakoztatva tanít, miközben emberi közelségbe hozza a történelmet. Szövevényes, kalandokkal, árulásokkal, cselszövésekkel teli történet fantasy elemekkel, humorral és szerethető karakterekkel tarkítva. Ha szeretitek a történelmet, ugyanakkor vágytok a boldog befejezésre is, akkor ez a történet nektek szól! Brodi Ashton, Cynthia Hand, Jodi Meadows valami igazán egyedit és szertelent alkotott. Az biztos, hogy engem megvettek kilóra! (Már csak azért is, mert imádtam a Galavantet, és a Lady Jane pont olyan volt.)


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Gifford, Edward, Nagyi, Gracie
Kedvenc jelenet: a görényes-lovas részek, Edward és Gracie vívása
Negatívum: az eleje, mi lassan indult be
Borító: 5/5
Sorozat: Lady Jane sorozat első kötete, de abszolút önálló kötet

Megtetszett? Vidd haza! 




Ki melyik fejezetet írta?







Nyereményjáték


A regény főbb szereplői E∂ianek, azaz alakváltók. A kiemelt betűket összeolvasva kapjátok meg a megoldást, ami a szereplő nevét és az állati alakját adja ki. Pl: Pet - kutya A megfejtéseket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.




Nézzetek be a többi állomásra is

03/19 Kelly és Lupi olvas
03/21 Betonka szerint a világ...
03/23 Könyvvilág
03/25 Dreamworld
03/27 Kristina blogja
03/29 Szembetűnő
03/31 CBooks
04/02 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése