2018. április 5., csütörtök

Soman Chainani - Jótett helyébe



A Jók és Rosszak Iskolája története lassan a végéhez közeledik, ám előtte még vár ránk egy izgalmas történet Soman Chainani tollából. Agatha és Sophie visszatérnek, hiszen a meséjük még korántsem ért véget. Tartsatok a Blogturné Klub három tagjával március 31. és április 4. között. Ha részt vesztek a nyereményjátékunkban, akkor megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Soman Chainani: Jótett helyébe

Kiadó: Twister Media
ISBN: 9786158041577
Oldalszám: 776 oldal
Fordító: Bozai Ágota

Fülszöveg:
Sophie ​és Agatha a múlttal és a jelennel egyszerre csatázik azért, hogy történetüknek tökéletes vége lehessen. Az egykori legjobb barátnők – most ellenségek – azt hitték, történetük véget ért, amikor útjaik szétváltak. Agatha visszakerült Gavaldon városába Tedrosszal, míg Sophie az iskolában maradt a szép fiatalemberrel, aki egykor az Iskolamester volt. Ám ahogy berendezkednek új életükben, történetük elkezdi újraírni magát… és nem csak az ő történetük. A két lány távol van egymástól, közben a Gonosz átvette az uralmat, és a múlt galádjai erős bosszúvággyal élednek fel. Nemcsak második esélyt akarnak meséiknek, hanem át akarják formálni a Jó és Rossz régi világát egy olyan új uralommá, amelynek királynője Sophie. A Gonosz halálos hatalomátvételének útjában csak Agatha és Tedros áll, akik azt akarják, hogy végre tényleg boldogan éljenek, míg meg nem halnak.

Saját véleményem:
A Jók és Rosszak Iskolája kezdetektől fogva előtérbe helyezte a barátság, valamint a jó és rossz fogalmainak boncolgatását, melyek a harmadik kötetben a korábbiaknál is hangsúlyosabb szerepet töltenek be. A Jótett helyébe minden létező bonyodalmat és kételyt felvonultat annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körben bejárjuk e fontos kérdéseket, és levonjuk a legfontosabb tanulságot: a tövis ugyanúgy része a rózsának, mint az illatos szirmok.

A történet Sophie és Agatha sorsdöntő választása után néhány héttel veszi fel a fonalat. Sophie egy toronyba zárva, önsajnálatba süppedve tengeti napjait, napról napra visszautasítva a Gazgató lánykérését, míg Agatha Tedros herceggel karöltve, ugyancsak a négy fal közé zárva, komoly kapcsolati válságon esik át. Egyikük sem boldog, mindannyian a másik után sóvárognak, a Ténetész pedig nem hajlandó új mesébe kezdeni. Sőt! A boldogan éltek, míg meg nem rész minden korábbinál távolabb kerül tőlük, mialatt az eddigieknél is nagyobb bonyodalmakba csöppennek.
A Jótett helyébe rengeteg fordulatot, kalandot és körömlerágós izgalmat tartogat sok-sok mesei elemmel fűszerezve. A némileg lassabb felvezető után feszített tempójú eseményláncolat veszi kezdetét, úgy sodorva magával az olvasót, mintha az nem egy majd' nyolcszáz oldalas regényt tartana a kezében.
Ám lett légyen bármilyen érdekfeszítő a háttér, Agatha és Sophie, illetve Tedros az a három figura, aki meghatározó alakja a sztorinak; minden körülöttük forog, értük és miattuk történik, ami... Csupán az a gond, hogy ilyen oldalszám mellett a karakterek nehezen tudnak önmaguk maradni.
Kezdetektől fogva olyan érzésem volt, mintha a szerző fogta volna az általuk eddig bejárt utat, és visszarepítette volna őket a start mezőre, hogy Agatha újfent fájdalmasan naiv, önértékelési gondokkal küszködő, önfeláldozó lány legyen, olyan, aki a Sophie nevű Nap körül kering. Míg az említett szőkeség önzőbb egoistává vált, mint valaha; hogy a Tedros nevű, üresfejű hisztérikáról már ne is beszéljünk.
Hármójuk kapcsolata az előző kötetek során sok mindent megélt, szerették és bántották egymást, halványan mégis ott pislogott a kötelék, ami főként Sophie és Agatha esetében visszautat kínált barátságukhoz. A harmadik kötet viszont ezt az én szememben végleg elvágta. Emiatt pedig képtelen voltam átérezni Agatha vívódását, vagy megérteni őt (ezt talán Soman Chainani is megérezte, és nem véletlenül alakította úgy a szálakat, ahogy...). A kevesebb néha több elv itt remekül érvényesülhetett volna. Ettől eltekintve azonban élveztem a megannyi kalandot, amit átéltek, és továbbra is nagyon egyedi, ahogy Soman Chainani a jók és rosszak kérdéskörét, vagy a boldogságot kezeli.

Összességében a Jótett helyébe izgalmas, adrenalindús folytatása az eddigi köteteknek, és bár nem hibátlan, mégis szerethető. Grandiózus finálé társadalmunkra kivetíthető tanulságokkal, élethelyzetekkel, régi és új elemekkel, valamint  sok-sok mesével fűszerezve.



Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Agatha
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: Sophie és Agatha barátsága
Borító: 5/5
Sorozat: Jók és Rosszak Iskolája 3. kötete




Nyereményjáték


Mivel a sorozat a mesék világába kalauzol el minket, ezért a mostani játékunkban is mesefeldolgozásokkal fogtok találkozni. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, és a ti dolgotok lesz kitalálni, melyik regényről is van szó. Írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába a könyv címét (az író nevét nem kell megadni, de aki szeretné, nyugodtan megteheti). A helyesen válaszolók között a Jótett helyében egy példányát fogjuk kisorsolni. Sok sikert! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

04/02 CBooks
04/04 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése